SIMPOZION - „Unirea de la 24 ianuarie 1859 – liant al întregirii simţirii româneşti”

 
         
Vineri, 22 ianuarie, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea Româno – Germană , Asociaţiunea Astra, Arhivele Naţionale Sibiu ş i Teatrul Naţional Radu Stanca, au organizat simpozionul intitulat „Unirea de la 24 ianuarie 1859 – liant al întregirii simţirii româneşti” cu prilejul aniversarii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române sub un singur sceptru, cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
         Manifestarea, găzduită de Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Sprijin de Luptă „ General Eremia Grigorescu ” , a debutat cu intonarea Imnului Naţional al Romăniei.
        Simpozionul a fost deschis de către comandantul Şcolii, domnul Col. prof.univ.dr. Alexandru Rizescu, care a subliniat importanţa zilei de 24 ianuarie 1859 pentru poporul roman în lucrarea cu titlul „Impactul Unirii şi a domniei lui Alexandru Ioan Cuza în rândul românilor transilvăneni” .
         Au fost invitaţi pe rând să se adreseze auditoriului, domnul prof.univ.dr. Radu Sorin care a prezentat „Reformele lui Cuza şi modernizarea României” , domnul Col.(r ) . prof.univ.dr . Bichicean Gheorghe cu lucrarea „Consideraţii privind Unirea de la 1859” , domnul dr. Alexiu Tatu care a prezentat „Principatele Române şi contextul European în preajma Micii Uniri” , domnul p rof.univ.dr. Acu Dumitru a închis seria comunicatelor cu lucrarea „Mihail Kogălniceanu – 125 de ani de la moarte” .
          Actori aparţinând Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu au susţinut un recital de poezie dedicat Mici Unirii de la 24 ianuarie 1859, reuşind să aprindă în inimile celor prezenţi mândria de a fi român într-o ţară liberă şi frumoasă.
         La finalul activităţii, participanţii au avut oportunitatea de a vedea o expoziţie foto-documentară dedicată Micii Uniri.