1 DECEMBRIE - ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂMIEI

Scumpă ţară românească  

Scumpă ţară românească,
Cuib în care ne-am născut,
Câmp pe care s-a văzut
Vitejia strămoşească,
Scumpă ţară românească,
Te salut!
Autor: George Coşbuc

        La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Ţara Ungurească cu România. Sibiul joacă un rol definitoriu în desăvârşirea actului Marii Uniri, aici se stabileşte, la 2 decembrie 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi ţinuturilor româneşti din Ungaria (guvernul Transilvaniei) organism politic provizoriu, cu atribuţii legislative, executive şi administrative limitate.
         Sărbătoarea împlinirii a 97 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 a adus personalului Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” deosebita onoare de a se alătura celor care trăiesc şi simt româneşte şi care au venit, în număr mare, de 1 Decembrie, să îmbrace în tricolor bulevardul Corneliu Coposu din Sibiu.
         Festivităţile organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, au început cu ceremonia publică de depuneri de coroane şi jerbe de flori, desfăşurată în faţa fostului sediu al Consiliului Dirigent din Sibiu.
         La ora 11.00, bulevardul Corneliu Coposu a devenit neîncăpător pentru toţi cei care au venit să vadă parada militară. Marea tricoloră ce străjuia bulevardul, a fost răsplătită cu onorul prezentat de efectivele instituţiilor militare de învăţământ din garnizoană şi din ţară, de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Sibiu şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu.
         Defilarea tehnicii militare şi de intervenţie din dotarea structurilor, a stârnit un interes deosebit în rândul celor prezenţi, în special al celor mai tineri. Reacţia acestora la defilarea pieselor de artilerie, autospecialei MRAP- EOD dotată cu echipa canină formată din binomul om-câine veterani ai teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” a venit ca o răsplată a eforturilor organizatorilor de a proiecta această activitate în condiţii excelente şi de a oferi cât mai mult publicului.
         Peste 1000 de militari, 95 de autovehicule şi tehnică de luptă din cadrul Ministerul Apărării Naţionale şi a celorlalte structuri din sistemul de apărare, sigu ranţă şi ordine publică din Sibiu şi din ţară, au participat, de 1 Decembrie la parada dedicată Zilei Naţionale a României la Sibiu.
         La ora 12.00, Piaţa Teatrului a găzduit o expoziţie de armament, echipament şi tehnică aparţinând structurilor participante la paradă.
         Publicul prezent a apreciat pozitiv activitatea iar noi, cei care astazi le-am prezentat onorul, am încheiat activitatea cu sentimentul că ne-am făcut pe deplin datoria şi am adus în sufletul tuturor celor prezenţi sentimentul apartenenţei la neam şi ţară.

LA MULŢI ANI ROMÂNIA!