„ Simpozion -172 de ani de la înfinţarea Artileriei Moderne Române ”

 
             

              La 10 noiembrie 2015 s-au împlinit 172 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198 a domnitorului Gheorghe Bibescu, se înfiinţa prima baterie de artilerie, moment care marchează naşterea Artileriei Române. Cu această deosebită ocazie, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Sprijin de Luptă General Eremia Grigorescu” din Sibiu, a avut loc marţi, 10 noiembrie, simpozionul cu tema „ 172 de ani de la înfinţarea Artileriei Moderne Române” .
              La această activitate a participat subprefectul judeţului Sibiu, doamna Anca Şandru, comandanţii unităţilor militare din Garnizoana Sibiu, reprezentanţi ai istituţiilor universitare locale, ofiţeri în rezervă şi retragere care şi-au desfăşurat activitatea în învăţământul militar de artilerie, precum şi întregul personal al şcolii de aplicaţie.
              Simpozionul a debutat cu intonarea Marşului Artileristului, cuvântul de deschidere a fost adresat de comandantul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „ Ioan Voda ” , domnul Col. dr. Georgel Oprean.    A urmat citirea mesajului şefului Statului Major General, de către Lt.col. Mircea Marcu, respectiv mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre de către   Mr. George Bucăţa primite cu ocazia zilei artileriei.
              Comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”, domnul Col.prof.univ. dr. Alexandru Rizescu a deschis seria materialelor axate în general pe istoricul artileriei, prezentând comunicarea  cu tema „ Artileria română ca „podoabă a oştirii” şi dimensiuni ale evoluţiei formării resursei umane în cadrul armatei române ” .   Au urmat domnul Col. dr. Georgel Oprean cu „ Principalele tendinţe de evoluţie a artileriei în armatele moderne ” şi domnul Col.(r) prof. univ. dr. Gheorghe Bichiceanu, cu   „ Implicarea colonelului Nicolae Haralambie în detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Controverse şi realitate ”. Domnul dr. Alexiu Tatu  directorul Arhivelor Naţionale Sibiu a prezentat comunicarea „ Consideraţii privind Coligatul de la Sibiu , urmat la pupitru de domnul Lt.col. Daniel Gheondea cu materialul „ Artileria română la începutul primului Război Mondial ” .
              Activitatea a continuat cu conferirea diplomelor de excelenţă General de Divizie Georgescu Pion acordate de comandantul şcolii, domnul Col.prof.univ. dr. Alexandru Rizescu, foştilor comandanţi şi profesori, caractere tari care de-a lungul timpului au contribuit, prin măiestria faptelor, lor la creşterea prestigiului acestei instituţii, care în ziua de astăzi este un etalon al învăţământului militar sibian şi un vârf de lance în unităţile cu tradiţie în învăţământul militar românesc.
             Tot în cadrul simpozionului, domnul Lt.col. Florian Ciocan a prezentat o evocare cu tema „ Generalul Cornel Paraniac – personalitate marcantă a artileriei române ” şi totodată a fost lansat nr. 29-30 al revistei Artileria Moderna Română.
            Simpozionul sa încheiat pe aceleaşi acorduri pe care a şi început, respectiv Marşul Artileristului.