LA MULTI ANI ŞCOLII DE APLICAŢIE PENTRU UNITĂŢI DE SPRIJIN DE LUPTĂ
„ GENERAL EREMIA GRIGORESCU ”

 
      Anul acesta, la 1 august, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „ General Eremia Grigorescu” a sărbătorit, zece ani de la înfiinţare. Până la denumirea sa actuală, instituţia a purtat, pe rând, denumirile de „ Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie „ Ioan Vodă”, între 1970 şi 1991; Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie „ Ioan Vodă”, între 1991 şi 1997; „ Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete „ Ioan Vodă”, între 1997 şi 2002; Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „ Ioan Vodă”, între 2002 şi 2005. În 2005, a fost reorganizată în „ Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „ Ioan Vodă”, urmând ca la 24 noiembrie, şcolii să i se acorde denumirea onorifică de „ General Eremia Grigorescu” .
        Vineri 31 iulie 2015 Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „ General Eremia Grigorescu” a îmbracat haine de sărbătoare pentru a cinsti aşa cum se cuvine cei 10 ani de existenţă. Sărbătoarea a debutat printr-un ceremonial militar desfăşurat pe platoul Şcolii cu introducerea Drapelului de Luptă în formaţie, întampinarea reprezentantului eşalonului superior, trecerea în revistă a efectivelor, intonarea Imnului Naţional, citirea mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi a ordinului Şefului Statului Major General cu prilejul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea instituţiei. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna ” din Sibiu. A urmat ceremonia de înaintare în gradul următor a unor cadre militare din componenţa Şcolii şi înmânarea, de către gl. bg. Dorin Ioniţă, şeful Instrucţiei şi Doctrinei din cadrul SMFT, a Emblemei de Merit în „Acţiuni Umanitare cls. a III-a ” , comandantului Şcolii „General Eremia Grigorescu ” , col. prof. univ. dr. Alexandru Rizescu .
        Au rostit alocuţiuni, cu prilejul acestui moment aniversar, prefectul judeţului Sibiu, Ioan Ovidiu Sitterli, viceprimarul Sibiului, Corina Bokor, col. Alexandru Rizescu, comandantul şcolii, şi gl. bg. Dorin Ioniţă. Comandantul şcolii a subliniat în alocuţiunea sa „ Sărbătorim astăzi o şcoală bine zidită, iar speranţa şi credinţa noastră ne îndeamnă să continuăm şi să consolidăm drumul ei început acum 134 de ani, când la 7 aprilie 1881 se înfiinţa Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu ” . După defilarea, în faţa tribunei oficiale, a efectivelor instituţie, au urmat mai multe momente care au captat atenţia celor prezenţi: un exerciţiu de instrucţie de front complex „drill team ” , executat de soldaţii profesionişti din cadrul Batalionului Instrucţie şi Asigurare Invăţământ conduşi de catre domnul plutonier Ştefan Udrea, o demonstraţie de intervenţie EOD cu un câine antrenat special pentru a descoperi explozibili (Frolo, un ciobănesc german veteran al Afganistanului) şi o expoziţie de tehnică militară din dotarea centrelor şi bazelor de instruire aflate în subordinea Şcolii. Tot cu acest prilej a fost dezvelită şi o placă aniversară din marmură albă .
        Evenimentul aniversar s-a bucurat de prezenţa atât a reprezentanţilor învăţământului militar sibian, central şi ai centrelor şi bazelor de instruire subordonate  SAUSL „General Eremia Grigorescu ” , ai structurilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cât şi a autorităţilor locale şi judeţene, reprezentanţi ai mediului academic, primari ai localităţilor din judeţ (Cisnădie, Sălişte, Gura Rîului, Roşia, Jina), cadre militare în rezervă şi retragere, prieteni ai acestei instituţii de învăţământ militar emblematice pentru Sibiu şi Armata României.