CEREMONIA DE REPATRIERE DIN T.O. BOSNIA ŞI HERŢEGOVINA
A ECHIPEI DE INSTRUCTORI PE LINIA INSTALAŢIILOR DE ARTILERIE APR-40

„ MISIUNE ÎNDEPLINITĂ! "

 
       
Joi, 13 august, la sediul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” din Sibiu a avut loc ceremonia militară de repatriere a Echipei de instructori din forţele terestre destinată pregătirii militarilor din Forţele Armate ale Bosniei şi Herţegovina .
          După şase luni de misiune, în T.O. Balcani, artileriştii care au încadrat Echipa de instructori pe linia instalaţiilor de artilerie APR-40 calibru 122 mm au raportat „ Misiune îndeplinita !" .
          Ceremonia militară s-a desfăşurat pe platoul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” debutând cu introducerea Drapelului de Luptă în formaţie, continuând cu întâmpinarea reprezentantului eşalonului superior, trecerea în revistă a efectivelor şi apelul solemn al echipei de instructori. Serviciul religios a fost oficiat de Înalt Preasfinţia Sa dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscop de Sibiu şi Mitropolit al Ardealului împreună cu un sobor de preoţi. A urmat înmânarea de distincţii militare onorifice acordate de către şeful Statului Major al Forţelor Terestre instructorilor care au desfăşurat misiunea în T.O. Bosnia şi Herţegovina, pentru merite deosebite, curajul şi devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunii.
        Au rostit alocuţiuni comandantul Echipei de instructori, maiorul Claudiu Gherman, comandantul Şcolii, colonel prof.univ.dr. Alexandru Rizescu şi comandantul Componentei Operaţionale Terestre, colonel Laurenţiu Grigoraş. Comandantul Şcolii a subliniat în alocuţiunea sa „ mă bucur din tot sufletul că v-aţi îndeplinit, la standarde înalte, misiunea încredinţată şi asumată de dumneavoastră în Bosnia şi Herţegovina, că aţi onorat culorile ţării, ale Armatei României, ale Statului Major General, ale Statului Major al Forţelor Terestre şi ale Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „ General Eremia Grigorescu ” . Sunt conştient de faptul că la plecarea dumneavoastră în misiune, v-aţi asumat o sarcină grea, dificilă şi sunt de asemenea mândru de ceea ce am auzit pe parcursul şi la sfârşitul misiunii dumneavoastră ” .
        Majoritatea militarilor din cadrul Echipei de instructori nu au fost la prima misiune într-un teatru de operaţii. Faptul că Echipa de instructori a executat prima misiune de acest fel reprezintă dovada că Armata României este apreciată de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică şi că îşi respectă angajamentele asumate ca aliat NATO cu rezultate remarcabile, mai ales prin determinarea militarilor români care sunt cei mai de seamă ambasadori ai ţări noastre.
        Timp de şase luni Echipa de instructori a participat la misiunea UE în T.O. Balcani pentru instruirea şi consilierea militarilor din Forţele Armate ale Bosniei şi Herţegovina pe linia cunoaşterii şi instrucţiei tehnice la instalaţiile de artilerie APR-40.
        La ceremonie au participat, alături de rudele militarilor care au sosit din misiune, cadre militare din structurile locale şi centrale aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai instituţiilor universitare, culturale şi economice locale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere.