SIMPOZION - „ 134 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA

ŞCOLII SPECIALE DE ARTILERIE ŞI GENIU”

        La 7 aprilie 2015 se împlinesc 134 de ani de când, prin Înaltul Decretul nr. 998 din 7 aprilie 1881 al Regelui Carol I, se înfiinţa „Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu”. Acest deosebit eveniment a fost sărbătorit, luni 6 aprilie 2015, printr-un simpozion, cu titlul „ 134 de ani de la înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu” care s-a desfăşurat la Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” .
         La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor universitare, culturale şi economice, comandanţi ai unităţilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Sibiu, ofiţeri în rezervă şi retragere care şi-au desfăşurat activitatea în învăţământul militar de artilerie alături de întregul personal al şcolii.
         Simpozionul a debutat pe acordurile muzicale ale „Marşul artileristului”. Cuvântul de deschidere a fost adresat de comandantul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” col.dr. Georgel Oprean. Comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” domnul col.prof.univ.dr. Alexandru Rizescu a prezentat comunicarea „ Şcoala de artilerie şi geniu- Arc peste timp în istoria armatei şi a naţiunii române ”. Seria comunicărilor ştiinţifice a continuat cu „ Consideraţii privind înfiinţarea Şcolii de Aplicaţie pentru artilerie terestra la Sibiu în anul 1977 ” prezentat de domnul col.(r)prof.univ.dr. Gheorghe Bichicean, „ General Eracle Ariton- primul comandant al Şcolii de Artilerie şi Geniu ” prezentat de domnul col.dr. Georgel Oprean.
         Domnul lt.col. Florian Ciocan a prezentat recenzia cărţii intitulate: „ Memoriile unui ofiţer de artilerie ” autor col.(r) Constantin Zavati.
         Au mai luat cuvântul domnul gl.mr.(r.) Eugen Popescu şi domnul gl.bg.(r.) Mircea Vladu foşti comandanţi ai şcolii de aplicaţie.